CASA „HORTENSIA PAPADAT BENGESCU”
Casa „Hortensia Papadat Bengescu”, iulie 2009 |
LOCALIZARE: Comuna Iveşti, judeţul Galaţi, harta, Tel.: 0236/866.222.
INAUGURARE: 20 iulie 2009 ora 1300, afiş
PROGRAM DE VIZITARE:
ÎNCHIS pentru vizitare (reorganizare) APRILIE - OCTOMBRIE : Miercuri - Duminică: 10 00 - 1800 (ultima intrare 1730)
Luni, Marţi: închis, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.
NOIEMBRIE - MARTIE: Miercuri - Duminică: 9 00 - 1700 (ultima intrare 1630)
Luni, Marţi: închis, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.
EXPOZIŢIA : „PERSONALITĂŢI IVEŞTENE”
Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare, autoare dramatică
Ştefan Petică, poet simbolist, ziarist, publicist, traducător
Victor Ion Popa, scriitor, dramaturg, pictor scenograf, regizor teatral, publicist
I.Valerian, scriitor, publicist, editor, memorialist
Generalul Eremia-Teofil Grigorescu, specialist tehnic militar, erou naţional
Generalul Nicolae Şova, erou naţional
Generalul Anton Marin, profesor universitar
Academician Amilcar Vasiliu, profesor universitar, agronom emerit
Petrache Popa, economist, publicist, memorialist, poet
Casandra Lupescu, medic, poet, turist
Iniţial sediul Companiei a 6 din cadrul Regimentului 24 Dorobanţi (Infanterie), Tecuci, Casa „Hortensia Papadat Bengescu” a fost construită între anii 1872-1874.
Hortensia Papadat Bengescu s-a născut la Iveşti în casa care acum îi poartă numele, şi a locuit cu familia sa primii doi ani şi jumătate de viaţă, după care familia se mută odată cu noua garnizoană militară a tatalui, D. Bengescu, la Tecuci.
Între anii 1922-1923 are loc prima reparaţie capitală a sediului garnizoanei militare de la Iveşti. Între 1938-1939 are loc cea de a doua reparaţie a localului, moment în care se dă jos vechea tencuială şi se aplică una nouă. Tot acum se schimbă şi acoperişul, punându-se ţiglă şi olane noi din ceramică. În cazul ambelor reparaţii cheltuielile au fost suportate de Ministerul de Război.
Odată cu desfiinţarea ultimei subunităţi militare din Iveşti, Ministerul Apărării Naţionale renunţă la localul vechiului sediu al Garnizoanei, clădirea intrând în patrimoniul Sfatului Popular (primaria) al comunei din Iveşti. Între anii 1956-1966 în actualul local a funcţionat Şcoala tehnică viticolă de 4 ani. Din 1966 devine sediul Dispensarului veterinar al comunei Iveşti, unitate sanitară care funcţionează până în 2006. În aceeaşi perioadă a funcţionat în paralel şi oficilul poştal din Iveşti.
Din 2006 la solicitarea prof. Gh. Frătiţă, Consiliul Local Iveşti este de acord ca localul actualei case "Hortensia Papadat Bengescu" sa treacă în patrimoniul Consiliului Judeţean Galaţi, respectiv a Muzeului de Istorie Galaţi.
În 20 iulie 2009 se inaugurează Casa „Hortensia Papadat Bengescu”, secţie a Muzeului de Istorie Galaţi cu expoziţia „Personalităţi Iveştene” în cadrul căreia se regăsesc materiale documentare şi obiecte care au aparţinut amfitrioanei şi unor membri marcanţi ai culturii şi istoriei Iveştilor.